Páll Tibor kézilabda szakkönyve

Tartanám magam a szerző (szerzők) előző könyveivel kapcsolatos véleményemhez, hogy „a jó pap is holtig tanul”. Örömmel üdvözlöm ezt a könyvet is, mely azoknak, akik valóban tovább akarnak fejlődni az edzői munkájukban, adott egy újabb „mankót”, segítséget. A könyv, mint azt a bevezetőjében is olvashatjuk, részben az előző kiadványok kiegészítése, részben pedig újabb témaköröket fed fel. Számomra az első és a hetedik fejezet a legérdekesebb, mert ezeket a témákat abszolút hiánypótlónak érzem. Jó olvasást és hasznos felhasználás kívánok, a „papság” minden érdeklődő tagjának. Külön köszönet Páll Tibor kollégámnak, ezért az értékes új könyvért. – Laurencz László mesteredző

megrendelés: Páll Tibor +36 20 4823285 e-mail üzenet »

A könyv felépítése hét fejezetben

Az edzések felépítésének megfelelően bemelegítő gyakorlatokat találunk az első fejezetben, beleértve a kapusok, sorozatlövésekkel történő bemelegítését is. Ez a téma sok edzőkolléga kérésére került bele a könyvbe.

Ezt a labdakezelés gyakorlásának széles skáláját bemutató feladatok követik, melyek alkalmazhatók önálló gyakorlatként, vagy magasabb szinten, a bemelegítés részeként.

A legtöbb játékos kedvence a kapura lövés, a harmadik fejezet témája. Találunk itt gyakorlatot valamennyi pozícióból végrehajtott kapura lövésekhez, meghatározott feladatot ellátó védők ellen, és könnyen a játékosok létszámához alakíthatjuk a feladatot.

Az utóbbi években egyre jobban előtérbe került a beállók szerepe, kivételes képességű játékosokkal találkozunk ezen a poszton. Azonban csak akkor tudjuk őket kellően kihasználni, ha játékosaink a védőket magukra vonva képesek helyzeteket teremteni számukra, majd a megfelelő módon bejátszani a labdát. Ezzel foglalkozom a negyedik fejezetben, beleértve a befutó játékosok megjátszásának lehetőségeit.

 A következő gyakorlat csoport az indítás. Nagyon hálás feladat, az első könyvünkben részletesen foglaLkozunk a témával. Ezért a megszokottól eltérően, a legtöbb esetben az olvasóra bízom a gyakorlat pontos összeállítását, ezzel lehetőséget teremtve arra, hogy mindenki a saját stílusának és a játékosok képességének megfelelően tervezze meg azt.

A hatodik fejezet a komplex támadás-védekezés gyakorlása, ami eléggé tág meghatározás, ezért ennek megfelelően sok összetett gyakorlatot találunk benne. Ebben a részben, kedvenc gyakorlataimból válogattam.

Végül a különleges szabályokkal játszott mérkőzések zárják a sort, mint ahogy gyakran ezzel fejezzük be edzéseinket is.