Történelmi-lépés-előtt_225Szombaton, 2016. június 13-án Győrben, a Magyarország-Ukrajna férfi válogatott Eb-selejtező mérkőzés előtt kerül sor annak az együttműködési megállapodásnak a megkötésére, amelyet a Magyar Kézilabda Szövetség részéről Kocsis Máté elnök, a Magyar Diáksport Szövetség részéről Balogh Gábor elnök, a Testnevelés Egyetem részéről pedig Mocsai Lajos rektor, korábbi kézilabda szövetségi kapitány írnak alá.

Az együttműködés célja, hogy a kézilabdázáshoz kapcsolódó iskolai programokat minél több oktatási intézményben megismerhessék a tanulók. Az MKSZ az idei évtől már 120 iskolában valósítja meg a „Kézilabdázás az iskolában” projektjét, amelynek fő célja az, hogy az abban való részvétel lehetősége minél előbb minden magyar gyermek számára elérhető legyen. Ennek érdekében jött létre az összefogás a Magyar Diáksport Szövetséggel és a Testnevelési Egyetemmel, hiszen ez a két szervezet az, amely a testnevelés és a sporttudomány módszertani projektjeinek megvalósításában itthon élen jár.

Az együttműködés keretében az MDSZ egyrészt vállalta, hogy közreműködik abban, hogy – a Nemzeti alaptanterv és a kerettantervek soron következő rendes felülvizsgálatának időpontjára, 2017-re – már kiforrott legyen az a játék- és élményközpontú testnevelési programcsomag, ami célzottan a legkisebbek, az alsó tagozatosok részére készül. Az MDSZ ezért vállalta, hogy az MKSZ szakmai iránymutatásait is figyelembe véve vezeti az 1-4. évfolyam részére készülő Kézilabdázás az iskolában alternatív kerettanterv elkészítését, továbbá – hiszen piacvezető a testnevelést tanító pedagógusok továbbképzésének területén – egy 30 órás, akkreditációra benyújtható pedagógus-továbbképzési program kidolgozását is.

A tervek szerint így hamarosan az ország mintegy 3000 iskolai telephelyén oktató pedagógus ismerheti meg a projektet és készülhet fel annak alkalmazására, amely így akár már rövidtávon is részévé válhat a Diákolimpia I-II. korcsoportos fesztiváljainak.

A program fenntarthatóságának biztosítása érdekében az együttműködéshez csatlakozott a 2014 szeptemberétől ismét önálló Testnevelési Egyetem is, hiszen a szakmódszertani fejlesztések tekintetében élenjáró felsőoktatási intézményként az egyetem is támogatja és segíti a projekt fejlesztését, továbbá célja, hogy hamarosan olyan hallgatók kerüljenek ki az érintett szakokról, akik ismerik a legújabb hazai kézilabda sportági fejlesztéseket, közte a Kézilabdázás az iskolában projekt szakmai tartalmát.

Az iskolai program beindításakor a Magyar Diáksport Szövetséggel és a Testnevelési Egyetemmel egy olyan álmot céloztunk meg, amely sportágunk számára történelmi jelentőséggel bírhat – mondta el Juhász István a program és a Nemzeti Alaptantervbe való bevezetést előkészítő munkacsoport vezetője. Ez pedig véleményünk szerint nem lehet más, mint a kézilabda-oktatás beépítése 2017-től a Nemzeti Alaptantervbe az 1-4. osztályok tekintetében, amely lépés új dimenzióba helyezheti a magyar kézilabdázás utánpótlását minden tekintetben, legyen szó akár kiválasztásról, képzésről. Az első lépés az volt, hogy a program beindításakor azonnal felvettük a kapcsolatot a Magyar Diáksport Szövetség vezetésével, majd ebben az évben a Magyar Testnevelési Egyetemmel. A két partner örömmel fogadta elképzeléseinket, miután megismerte a program céljait. Már a közös munka elején egyezségre jutattunk abban, hogy a stratégiai célunk a Nemzeti Alaptantervbe való bekerülés. Folyamatos és rendszeres szakmai egyeztetések folytak és folynak Szövetségünk és a két szervezet között, amely nagyban segíti a program zökkenőmentes és folyamatos kontrollját. Ahhoz, hogy az említett végső cél a NAT tekintetében megvalósuljon, több követelményeknek kell megfelelnünk, ennek érdekében az MKSZ külön munkacsoportot hozott létre.

Történelmi lépés előtt állunk, hiszen ha bekerül a Nemzeti Alaptantervbe kötelezően a kézilabdázás oktatása, hatványozódik a sportágat megismerő gyerekek száma, a nagyobb merítés pedig óriási lehetőséget jelent a sportág utánpótlása, és később a klubok, válogatottak számára is – emelte ki Novák András, a Magyar Kézilabda Szövetség főtitkára. Lehetőségeink szerint támogatjuk a programot, és büszkék vagyunk a megállapodásra, amelyet a felek a Magyarország-Ukrajna férfi Eb-selejtező előtt írnak alá Győrött.

forrás: keziszovetseg.hu »