WAX_ragaszkodj-hozza-black_500

Évek óta az MKB-MVM Veszprémhez szeretne felzárkózni a MOL-Pick Szeged – ezt a célt szolgálja a felnőtt és utánpótlás csapataik korábbinál is intenzívebb együttműködése.

Vadkerti Attila és Ilyés Ferenc. Manapság már mindenki Szegedhez köti őket, pedig ők sem ős-szegediek, előbbi 17, utóbbi pedig 18 évesen csatlakozott a város kézilabda-együtteséhez. A szeptemberben bemutatott veszprémi példához hasonlóan a MOL-Pick Szeged is küzd annak nehézségével, hogy a gyerekként megismert, saját nevelésű játékosokat egyre nehezebb „felvinni” a nemzetközi kupasorozatok követelményeihez igazított felnőtt keretbe. Nevelni azonban így is érdemes.

Szorosabb-integracio_520

„A manapság oly divatos életpályamodellt szeretnénk biztosítani a szegedi és környékbeli fiataloknak, klubunknál ugyanis nyolcéves kortól egészen a felnőtt csapatig adott a versenyeztetési lehetőség. Annak idején száz-százhúsz gyerekkel kezdtünk, az utóbbi három évben ez a létszám a kétszeresére nőtt. Sokan járnak a kézispalánták közül a Vörösmarty Általános Iskolába, de mi Veszprémmel vagy Balatonfüreddel ellentétben nem tudjuk az akadémiai képzést és a sportolást teljesen integrálni. A különböző korosztályok játékosai nem mindig ugyanabba az iskolába járnak, ami gyakran kompromisszumokra készteti a szakvezetőket, testnevelőket” – mesélte Velky Mihály, a szegediek utánpótlás-vezetője, aki kiemelte, hogy fiataljaik mellett rendre olyan edzők (Szabó Levente, Nagy Zoltán, Fekete Róbert) dolgoznak, akiknek régóta kötődésük van a csongrádi kézilabdához.

A helyi iskolák felkeresése tudatos szerepvállalást is jelent, nem véletlenül virít a klub honlapján egészen az U8-as korosztályig bezárólag az összes utánpótlás csapat képe. „Igyekszünk széles bázist kialakítani, a serdülő korosztályban két csapatot tudunk kiállítani, hiszen egy naptári év szülötteiből is van tizenöt-húszfős keretünk. Ahogy idősödnek a gyerekek, úgy már több korosztályt vonunk egybe. Mivel idéntől megszűnt a juniorbajnokság, és kötelező indítani U23-as csapatot a felnőtt bajnokságban, ebben a korosztályban most akár 4-5 éves korkülönbség is lehet a játékosok között” – jelezte az egész életét a kézilabdapályán töltő Velky, akinek mindkét gyermeke kézilabdázik, felesége pedig a szegedi U14-es csapatot irányítja.

A szakmai vezető korábban tíz esztendőt töltött el az ősi riválisnál, így van némi összehasonlítási alapja a szegedi és a veszprémi utánpótlás helyzetét illetően: „Hasonló cipőben járunk, mint a veszprémiek, mert nálunk is bivalyerős az első csapat. Tele van a keret külföldi és hazai világsztárokkal, ami előny, mert a gyerekek általuk tanulják meg a modern kézilabdát, de hátrány is lehet, mert mellettük nehéz komoly feladathoz jutni. Most egy kicsit változóban van a helyzet ezen a fronton. Korábban is volt összedolgozás a felnőtt és az utánpótláskeret között, de most Juan Carlos Pastor és Marko Krivokapic még szorosabbá fűzte ezeket a szálakat. Utóbbi, ha teheti, ott van az U23-asok minden edzésén, mert fontos, hogy a Pastor által megálmodott játékrendszert ők is minél hamarabb elsajátítsák.”

„Mi, utánpótlásedzők is egyre jobban érezzük a feladatok súlyát, hiszen az előző évben már többen, így Fekete Bálint, Gidai Máté, valamint az erre az évre egyaránt kölcsönadott kapusunk, Tóth Mihály és a beálló Hegedűs Márk is bemutatkozhatott már a felnőtt együttesben. Az idei évben Szabó Bence, Stojanov Nikola és a fiam, Velky Péter is rendszeresen az első csapattal dolgozik, így előttük is nyitva áll a kapu. Az ifi Eb-n ezüstérmet szerző Pásztor Imre és Urbán Egon is nagy ígéret, reméljük, pár év múlva nem kölcsönadott játékosként emlegetjük majd őket, hanem stabil alapemberek lesznek a Szeged BL-csatáiban” – tekintett egy kicsit a jövőbe is Velky Mihály.

Szöveg: Vásárhelyi Tamás, Fotó: Cseh Péter

WAX_ragaszkodj-hozza-black_500

További témák a WAX Magazin októberi számából:

Egy mindent eldöntő éj – A sztárvendég: Luc Abalo
Siker, pénz, csillogás – Super Globe és Katar Fazekas Nándor szemével
Törvényen kívül – Mekkora esélye van a Győri Audi ETO KC-nak az újabb BL-címvédésre
Még a pálya is úszott – A női NB I szeptemberi fordulóinak érdekességei
Tartsd a kezed jó magasan! – A női Eb hivatalos dalát a New Level Empire adja elő