WAX_ragaszkodj-hozza-black_500

Megkezdődtek a mérkőzések a legkisebb korosztályok országos bajnokságában is, de idén már két külön rendszerben. A gyerekbajnokságban a 11 és 13 éves lányok, illetve a 12 és 14 éves fiúk mérkőznek, míg a kisiskolásoknál mindkét nemben az U10-es, U9-es, U8-as és U7-es csapatok játszanak. A 2007. január 1-jén vagy később születettet lányok és fiúk a legfiatalabbak, akik versenyrendszerben kézilabdáznak.

Gyermekbajnoksag_520

Az előző idényhez képest a legnagyobb változás, hogy ettől a szezontól két külön sorozatban rendezik a bajnokságot, életre hívták a gyerek, illetve a kisiskolás versenysorozatot. A nagyobbaknál több mint ötszáz csapat nevezése futott be a Magyar Kézilabda Szövetségbe, ami csapatonként tizenkét gyereket, összesen 6000-7000 fiatalt és ugyanennyi kézilabdához köthető álmot, vágyat és hitet jelent, amit edzőknek, szülőknek együtt kell ápolni. A bajnokságok célja, hogy folyamatos, színvonalas versenyeztetési lehetőséget biztosítsanak a gyerekeknek családbarát, valamint a klubok utazási költségeit kímélő módon. Éppen ezért ünnepnapokon nem rendeznek mérkőzéseket, valamint a fordulókat kéthetente, egy napon két lejátszott meccsel bonyolítják le az alapszakaszban, ahol összesen huszonhat-harminchat találkozón léphet pályára minden játékos, illetve ez duplázódhat abban az esetben, ha a szabályok értelmében megengedett módon egy korcsoporttal feljebb is játszik valaki. Ebben az oda-vissza mérkőzéses időszakban nyolc régióban szerepelnek a csapatok, majd az elődöntőben egy-egy régió első három helyezettjei egy előre meghatározott másik régió dobogósaival mérkőznek a döntőbe jutásért. A fináléban végül nyolc csapat között dől el a bajnoki cím sorsa, míg a régiókban régióbajnoki aranyakért mérkőznek az együttesek.

A gyerekek a felsőbb korosztályok kétszer fél órás félidejével szemben kétszer húszperces mérkőzéseken mérik össze tudásukat, ahol az első félidőben minden benevezettnek minimum tíz percet pályán kell töltenie, méghozzá meghatározott védekezési rendszerben. Ebben az évben ez a 3:2:1, azaz egy nyitott védekezési forma. Ez rengeteg lábmunkát és gyors játékot igényel, ha egy csapat sikeres szeretne lenni.

A kisiskolások küzdelmeinek keretében, az U9-esek és U10-esek sorozata októberben rajtolt, míg az U7-esek és U8-asok csatározásai januárban indulnak. Ezekben a korcsoportokban a csapatok nem felmenő rendszerben versenyeznek, régiónként méretik meg magukat az előre kiírt játéknapokon, torna jelleggel lebonyolított mérkőzéseken, csapatonként egy napon maximum három meccsel. A legidősebbeknek hat, míg a kilencéveseknek öt, a legkisebbeknek pedig minimum három alkalommal kell részt venniük ilyen eseményen. Ezeken a tornákon az eredményeket vezetik, de eredménytáblát nem készítenek belőle, sőt díjazás is csak a szervezőkhöz köthetően, egyéni módon történhet.

A legidősebbek már nem, a többiek viszont még szivacslabdával mutathatják meg, hogy mit tudnak. Mindezt az U10-eseknél és U9-eseknél kétszer tizenöt, míg a kicsiknél kétszer tíz perc alatt. A kilencéveseknél öt, míg a kisebbeknél három mezőnyjátékos van egyszerre a pályán, a tízéveseknél pedig már teljes csapattal meccselnek, ráadásul minden félidő első felében kötelezően félpályás vagy egészpályás emberfogást játszva.

A gyerekek tehát a pályán, már csak a barátságos, játékos megközelítésre van szükség, hogy ezek a kicsik szeressék ezt a játékot, hogy olyan élményt jelentsenek ezek a tornák, mérkőzések, amelyek a sportban tartják őket, hogy néhány év múlva ők jelentsék a kézilabda utánpótlását.  És ha nem is lesz mindenkiből felnőtt válogatott vagy az első osztály kiemelkedő játékosa, de lesz belőle egy egészséges, kézilabdát szerető felnőtt, aki jó emlékekkel nézhet vissza a gyerekkorára. Hajrá Gyerekek!

Szöveg: Deák Krisztina, Fotó: Cseh Péter

WAX_ragaszkodj-hozza-black_500

További témák a WAX Magazin októberi számából:

Egy mindent eldöntő éj – A sztárvendég: Luc Abalo
Siker, pénz, csillogás – Super Globe és Katar Fazekas Nándor szemével
Törvényen kívül – Mekkora esélye van a Győri Audi ETO KC-nak az újabb BL-címvédésre
Még a pálya is úszott – A női NB I szeptemberi fordulóinak érdekességei
Tartsd a kezed jó magasan! – A női Eb hivatalos dalát a New Level Empire adja elő