WAX_ragaszkodj-hozza-HUN_500

KK_térelválasztó-FF_520

A felnőtt sorozatok mellett novemberben is dübörgött a Magyar Kézilabda Szövetség Gyermekbajnoksága. A WAX Magazin ezúttal is a helyszínen pillantott be egy fordulóba, méghozzá Tiszavasváriban és Hajdúnánáson a Kulcsár Anita Régió fiú U14-es csapatainak versengéseibe.

Gyermekbajnoksag_2014-DEC_520

Kellemetlenségek történhetnek

November közepi látogatásunk alkalmával épp egy kisebb fennakadásba botlottunk, hiszen a Kulcsár Anita Régió B csoportjában szereplő Csenger VKC nem tudott elutazni Tiszavasváriba. A Fehérgyarmati VSE játékosai mérkőzés nélkül voltak kénytelenek hazamenni, Széles Zoltán edző azonban – bár kellemetlennek nevezte a fejleményeket –, inkább saját csapata jó szereplését emelte ki.

„Az erőviszonyoknak megfelelően teljesítünk, azt látnunk kell, hogy a csoportunkat vezető Debreceniek kiemelkednek a mezőnyből. De talán nagyképűség nélkül mondhatom, hogy reális a mi második helyezésünk. A serdülő korosztályban egy kicsit már más a helyzet, hiszen ott jellemzően valamivel idősebbekkel küzdenek a játékosaim. Azonban büszke lehetek rájuk, hiszen az egyéni fejlődésük is a várakozásaimnak megfelelően alakul” – mondta a szakember.

Halász László régióvezető az elmaradt meccs kapcsán elmondta, ilyesmire nem volt példa ebben a szezonban, és reményét fejezte ki, hogy ez egy rendkívüli esemény volt a régióban.

„A testnevelők számára elfogadható és követhető az idei rendszer, amelyben minden forduló programja előre ismert. Ehhez tudnak alkalmazkodni” – jelentette ki a Tiszavasvári Általános Iskola igazgatója.

Lépésről lépésre

Természetesen nem minden mérkőzés maradt el, a Nyírsuli 1 és a Nyírbátor 1 csapatai például élvezetes találkozót játszottak egymással, bár a végére egyértelművé, tizenhárom gólossá vált a két gárda között a különbség. Ez főleg a Nyíregyháziak hatékonyabb védekezésének és kiforrottabb támadójátékának volt köszönhető, Ráczné Cserés Erzsébet – aki a tanítványoknak Zsóka néni – azért maradéktalanul így sem volt elégedett.

„Természetesen örülök a győzelemnek, de még szélesebb a taktikai repertoárunk, mint amit felmutattunk, csak sajnos nem tudott minden csapattag eljönni velünk” – értékelt az edzőnő, aki a Gyermekbajnokság rendszeréről is elmondta a véleményét: „A tavalyinál sokkal könnyebb a szervezés, ami megkönnyíti a testnevelők munkáját, hiszen nekik erre nem nagyon van idejük, és általában nem is ilyen beállítottságú emberek. A meghatározott 3-2-1-es védekezést azonban egy kicsit korainak tartom, az 5-1-es rendszer talán jobban megfelelne a gyerekeknek.”

Emberfogás nem kell

A korábban a felnőtt válogatottban is megfordult Tarnavölgyi Gergely szintén a Nyírsuli fiataljait edzi, de ő 2-es számú csapattal a C csoportban szerepelt Hajdúnánáson. Amikor ott jártunk, éppen igen kiválóan, hiszen 23:14-es győzelmet arattak az egyébként szintén magas színvonalat bemutató Mezőkövesd ellen.

„A célunk az országos elődöntő, és azt hiszem, ez reális is. Szerencsére kiemelkedünk az alapszakasz mezőnyéből, így a valódi mérce számunkra a rájátszás lehet majd” – mondta az edző, aki szintén jelenlegi klubjánál nevelkedett. Az előírt védekezési rendszer kapcsán kifejtette, szerinte megfelelő a nyitott szisztéma, és örül, hogy emberfogást nem kell alkalmazni.

Ezt emelte ki a C csoport tabelláját százszázalékos teljesítménnyel vezető hajdúnánási Kispályás Műfüves NKFT edzője Szabó László is. Szerinte a korábban alkalmazott emberfogás sok sérüléssel járt, mivel a gyerekek mozgáskoordinációja még nem volt alkalmas arra, így kimondottan veszélyes volt rájuk nézve az az előírás.

A szakember elmondta, büszke csapata teljesítményére, és arra, hogy néhány más résztvevő klubbal ellentétben ők minden korosztályban megfelelő létszámot tudtak verbuválni és részt tudnak venni a bajnokságban. Ugyanakkor sajnálatát fejezte ki az alapszakaszban a csapatok között látható nagy különbségek miatt. Úgy vélte, talán érdemes lenne megyei szinten megszervezni a bajnokságot, annál magasabbra pedig csak azon együtteseknek kellene lépni, amelyek esetében ennek valóban van értelme, a tudásuk ezt indokolja. Kifejtette, meglátása szerint náluk, Hajdú-Bihar megyében erre lenne is lehetőség.

A két helyszínen látott mérkőzések alapján összességében megállapíthatjuk, hogy tehetségekben sehol, így a Kulcsár Anita Régióban sincs hiány, de természetesen nem mindenki áll azonos szinten. Ezen az idő és a sok-sok gyakorlás azonban sokaknál segíteni fog.

Szöveg: Maruzsa István, Fotó: WAX