WAX_ragaszkodj-hozza-yellow_500

A Központi Sportiskola mint a magyar utánpótlásképzés kiemelkedő bázisa az 1963-as megalakulása óta tizenkét szakosztályban számtalan olimpiai-, világ- és Európa-bajnokot nevelt. 2011-ben Hazsik Endre elnök támogatásával, egy elnökségi döntés hívta életre a kézilabda szakosztályt, amelynek működését vezetője, Szabóné Balog Judit nemzetközi mesteredző segítségével mutatjuk be.

Van-mire-buszkenek-lenni-KSI_520

Hogy működik a KSI a kézilabda szakosztálya

Két rendszerben zajlik a játékosok képzése. Tizennégy éves korukig sportiskolai rendszerben sajátíthatják el a sportág alapjait a gyerekek, majd a felvételi folyamat sikeres teljesítése után kerülhetnek át az akadémiai rendszerbe. Itt már magasabb edzésszámmal dolgozunk, illetve az iskolai elfoglaltságuk rugalmasan alkalmazkodik a sportolói karrierjük építéséhez szükséges programokhoz.

Hogy épül fel a szakmai stáb?

Három nemzetközi mesteredzővel, egy szakedzővel, hét edzővel és négy, jelenleg a Testnevelési Egyetem hallgatói sorába tartozó gyakornokkal dolgozunk. A munkánkat segíti még négy munkatárs, egy sportpszichológus, valamint a Nemzeti Diagnosztikai Intézet orvosi stábja.

Azt hiszem, a korábbi NB I-es és korosztályos válogatott edző, dr. Ökrös Csaba neve például sokat mond a hazai kézilabdás társadalomnak. Büszkék vagyunk rá, hogy a szakmai stáb tagjai között tudhatjuk őt is, hiszen rengeteg egykori és mostani válogatott játékos nevelőedzője, aki jelenleg úgy irányítja a KSI kézilabda szakosztályának női vonalát, hogy közben a Testnevelési Egyetem docense és a Sportjáték Tanszék Kézilabda Szakcsoportjának vezetője is.

Nagyságrendileg hány gyermekkel foglalkoznak?

Az egészen piciknél szivacskézilabdás képzéssel kezdjük a sportág megszerettetését, majd tízéves kortól bőrlabdával folytatjuk felmenő rendszerben a további oktatást. Közel kétszáz igazolt játékosunk van, ebből megközelítőleg nyolcvanan már az akadémiai képzés tagjaként öregbítik a KSI hírnevét.

Mikor és hol tudnak edzeni a fiatalok?

Az edzésprogramot úgy állítottuk össze, hogy korosztálytól függően délelőtt és délután is legyen lehetőségük minél jobban elsajátítani a kézilabdázás fortélyait. Természetesen a fiatalabb csoportjaink változó edzésszámmal, de mindig a délutáni órákban gyakorolnak, míg az akadémisták képzésében szerepet játszanak a délelőtti edzések is. Szerencsére sikerült olyan intézményeket, iskolákat találnunk, ahol a partneri kapcsolat kiépítése eredményeként szívesen látják csoportjainkat. Jelenleg hat helyszínen zajlanak az edzéseink, valamint lehetőségünk nyílik a KSI uszodájának és kondicionáló termének használatára is. Általános iskolás sportolóink jellemzően a Vajda Péter Általános Iskolába, a Farkasréti Általános Iskolába és a Kolozsvár Utcai Általános Iskolába járnak, míg a középiskolás játékosok a Kovács Pál Gimnázium, a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium és a Testnevelési Egyetem Gyakorló Sportiskolájának padjait koptatják. Emellett a gyermekek személyiségfejlődésének segítését is a feladataink közé soroljuk, így törekszünk arra, hogy jó közösségben nevelkedjenek. A kézilabdázás mellett egyéb programokkal igyekszünk színesíteni a játékosok mindennapjait, nyáron vízi táborban voltunk, és megismertetjük őket a színház világával is.

Laikusként azt gondolnánk, hogy egy Budapest méretű városban hatalmas a merítési lehetőség. Ez valóban így van?

Természetesen sokkal több fiatal kézilabdázik Budapesten, mint a vidéki városokban. Az akadémiára a saját nevelésű játékosaink mellett az oldalági beiskolázásnak köszönhetően a vidékről a fővárosba vágyó ifjú kézilabdások is felvételt nyerhetnek.

Hogyan toboroznak?

Minden évben megjelenik a beiskolázási tájékoztatónk, amelyet a leendő játékosok és szüleik megtalálnak a honlapunkon, valamint a Kovács Pál Gimnázium weboldalán is. Emellett természetesen jó pár olyan szülő is felkeres minket, akik ismeretség alapján jutnak el egyesületünkhöz.

Mely eredményeikre, kikre a legbüszkébbek?

A szakosztály fiatal kora ellenére a válogatott játékosaink száma egyre gyarapszik. A lányok közül Miklós Klaudia és Bagi Kata, míg a fiúknál Kerkovits Gyula erősíti a korosztályos nemzeti csapatot. Az ő válogatottságuk pozitív visszajelzés számunkra.

Büszkék vagyunk arra is, hogy társintézményei lettünk a Nemzeti Kézilabda Akadémiának, és az együttműködésünk eredményeként két játékosunk, Czene Dávid és Pap Ádám kiválasztásra kerültek.

És persze nagyon szurkolunk az NB II Délkeleti csoportjában is szereplő lányainknak, akik a felnőttek között az élmezőnyhöz tartoznak.

fotó: Cseh Péter

WAX_ragaszkodj-hozza-black_500

További érdekességek a WAX Magazin novemberi számából:

– Talant Dujshebaev minden mennyiségben
– Christian Zeitz a veszprémi életről, a szurkolókról, a kávézásról és sok minden másról
– Iváncsik Tamás múltról, jelenről, jövőről
– Siti Beáta a korábbi Eb-kről és az előttünk álló kontinenstornákról
– Elmondjuk, hogy “működnek” a kapusok
– Mikler Roland, Éles József, Görbicz Anita és mások mesélnek babonáikról, avagy az alsónadrág, a parfüm és a mezszám…