WAX_ragaszkodj-hozza-yellow_500

Amint arról korábban beszámoltunk a WAX Magazinban, a felnőtt versenysorozatok mellett zajlik a Magyar Kézilabda Szövetség Gyermekbajnoksága is, amelyet folyamatosan nyomon követünk. Ezúttal az Adorján János régió, azaz a budapesti körzet egyik leány bajnoki fordulójába pillantottunk bele.

Gyermekbajnoksag-NOV_520

Még mindig a játék a lényeg

A kézilabda tényleg mindenkit meg tud mozgatni. Ezt az a néhány hónapos csöppség bizonyította az Ybl Miklós Építőipari Szakképző Iskola Várna utcai sportcsarnokában, aki az első meccs szünetében az oldalvonaltól kúszva indult el a pálya közepére letett játékszerért. Nem tudta megszerezni, mert a „csúnya” felnőttek nem hagyták, de az egyértelmű volt, hogy jól érezte magát a sporteseményen.

Ahogy a résztvevők is, és amint Pádár Ildikó, az FTC KN Kft. első és második csapatának edzője kiemelte, ez a legfontosabb. Még a gyengébben szereplők esetében is. „Szeptember óta kézilabdáznak a lányok, és ez természetesen meg is látszik az eredményeken” – értékelt Erdős Éva, korábbi vb-ezüst- és olimpiai bronzérmes válogatott játékos, aki ezúttal beugróként kísérte el a Pénzügyőr Sportegyesület csapatát.

„Természetesen örülünk a gyermekbajnokság nyújtotta lehetőségnek, bár én akár még sűrűbb programot is el tudtam volna képzelni. De emellett járunk más tornákra is, így ki tudjuk tölteni az időnket” – mondta a tréner a lebonyolításról.

Kiemelkedő zöld-fehérek

Az Adorján János régió U11-es korosztályának legjobb csapata az eddigiek alapján egyértelműen a Fradi első együttese, amely százszázalékos teljesítménnyel vezeti a tabellát, ráadásul nagy különbséggel nyeri a mérkőzéseit. Számukra a tavalyi, kiemelt rendszerű bajnokságban talán több volt a kihívás, hiszen folyamatosan az ország legerősebb csapataival mérkőzhettek. Ugyanakkor az a szisztéma sok utazással járt, ami nem is elsősorban a fővárosiak, hanem az ország eldugottabb szegleteiben élők számára lehetett kényelmetlen.

Pádár Ildikó tanítványai mindenesetre technikai és taktikai képzettségben is kiemelkednek a mezőnyből, ami az egykori kiváló beálló szerint összefüggésbe hozható az együtt eltöltött idővel: „Ezek a lányok hat-hétéves korukban kezdték a sportágat, akkor még szivacskézilabdával. Ráadásul jórészt együtt játszottak az elmúlt években így van egy nagyon erős magunk, ami köré építhetünk. Emellett szerencsére sokan is vagyunk, ezért tehettük meg, hogy a fiatalabbakból kialakítottunk egy második csapatot” – mondta az egykor játékosként szintén olimpiai, vb- és Eb-érmeket gyűjtögető edző, aki szerint a tabellát vezető csapatuk számára valószínűleg a bajnokság tavaszi szakasza, a rájátszás jelentheti majd az igazi mércét.

A kötelezőkről

Ahogy arról már volt szó a WAX Magazin októberi számában, a gyermekbajnokság idei kiírásában kötelező a kétszer húszperces mérkőzések első félidejében 3-2-1-es, nyitott területvédekezést alkalmazni. Mint mindig, ennek kapcsán is megoszlanak a vélemények. Akadnak, akik szerint a tíz-tizenegy éves lányok még nem elég képzettek ehhez a rendszerhez, emellett pedig néhány csapatban kevesen is vannak ahhoz, hogy megfelelően gyakorolni tudjanak az edzéseken.

Pádár Ildikó ugyanakkor elmondta, hogy ők könnyebben tudnak alkalmazkodni az elvárásokhoz, miután előrébb járnak a képzésben: „Belefér a munkánkba, hogy begyakoroljuk a 3-2-1-es védekezést, ezzel több lábmunkára bírhatjuk rá a gyerekeket, úgyhogy ebből a szempontból jó, hogy ez most kötelező.”

Reméljük, idővel a többiek is fel tudnak majd zárkózni a legjobbakhoz – tehetjük ehhez hozzá.

A középmezőny

Minden régióból, így a budapestiből is három csapat jut tovább az országos elődöntőbe, így érdemes megnéznünk, hogy jelen állás szerint kik érhetnek oda a dobogóra az FTC mögött. Október és november fordulóján a Postás SE állt a második helyen, amely többek között a Ferencváros második csapata felett aratott magabiztos győzelmet október 19-én, köszönhetően szervezettebb támadójátékának és jobb kapusteljesítményének.

A harmadik pozícióban már lemaradással találtuk a Malév Kassát, amely szintén jó játékot mutatott be a Csepel DSE ellen. Az igazán sűrű mezőny mögöttük következett, hiszen egyetlen egységgel maradt el a dobogótól a HORT Sport Egyesület, az FTC „B” csapata és az Óbudai KSI is. Őket a XVI. kerületi KMSE és az Angyalföldi SI követte, míg a kiszabott büntetőpontok miatt a csepeliek, a Ferencváros Szabadidős SE és a Pénzügyőr is negatív mérleggel állt a tabellán.

Összességében nem sok minden dőlt még el a lányok U11-es, budapesti korosztályának küzdelmeiben. Ebben persze az idő sokat fog majd segíteni.

Szöveg: Maruzsa István – Fotó: Cseh Péter

WAX_ragaszkodj-hozza-black_500

További érdekességek a WAX Magazin novemberi számából:
– Talant Dujshebaev minden mennyiségben
– Christian Zeitz a veszprémi életről, a szurkolókról, a kávézásról és sok minden másról
– Iváncsik Tamás múltról, jelenről, jövőről
– Siti Beáta a korábbi Eb-kről és az előttünk álló kontinenstornákról
– Elmondjuk, hogy “működnek” a kapusok
– Mikler Roland, Éles József, Görbicz Anita és mások mesélnek babonáikról, avagy az alsónadrág, a parfüm és a mezszám…