Több régióban is a végéhez közeledik a Magyar Kézilabda Szövetség Gyermekbajnokságának alapszakasza, néhol pedig már véget is ért. Szokásunkhoz híven ezúttal is ellátogattunk a versengés néhány helyszínére. Ezúttal Vácon és Budapesten néztük meg a gyerekek néhány mérkőzését.

Februar-gyermekbajnoksag_520

Hajrá Vác!

A Kovács László Régió U13-as leány bajnoksága A csoportjának Dunakanyarban rendezett fordulóján a fenti kiáltás fogadta az Ipress Center-Vác otthonába betoppanókat, miután az első meccset a hazaiak játszották a Kántor Anikó SE csapatával. Utóbbiak a csoport élmezőnyéhez tartoznak, míg a házigazdák az ötödik helyet foglalják el, így akár sima mérkőzést is láthattunk volna, de nem ez történt. Végig kiélezett volt a találkozó, a jó védekezésnek és a remek kapusteljesítményeknek köszönhetően nem született sok gól, a KASE végül 12-11-re nyert, noha a váciakat a felnőtt csapat vezetőedzője, Ottó Katalin is a helyszínen biztatta.

„Amikor tornákat vagy bajnoki fordulókat rendezünk Vácon, próbálom mindig figyelni az eseményeket, megpróbálok jelen lenni. Idén volt már arra is példa, hogy ezeknek a korosztályoknak edzést tartottam, mert a gyerekek örülnek ennek, úgy érzik, hogy figyelnek rájuk. Az edzői tervekkel rendelkező felnőtt játékosokat is ellátjuk feladatokkal. Fülöp Andrea, Tóth Eszter és Marija Stephanovic is részt vesznek az utánpótlás csapataink életében.  Az utánpótlás-edzőkkel pedig folyamatosan egyeztetünk, sokat beszélgetünk. Mindenki elmondja a véleményét, a meglátásait. Az U13-as csapatunkat épp a húgom, Kacsóné Ottó Ágnes irányítja, az ő esetében még inkább igaz a sok eszmecsere. De azért neki és a többi kollégának is azt szoktam mondani, hogy mindenkinek ki kell járnia a saját útját, meg kell szereznie a saját tapasztalatát. Én egyébként továbbra is utánpótlás-edzőnek tartom magam, kitérőként tekintek a felnőtt csapatnál végzett munkámra, és a távlati céljaim is az utánpótláshoz kötődnek” – mondta saját szerepéről a vezetőedző.

Komoly fejlődés

„A 2002-es csapatunk, amely simán kikapott ősszel az Érdtől, most döntetlent ért el. Mindezt úgy, hogy az ellenfélnek sem voltak hiányzói. Ráadásul ők egy évvel korábban kezdték a közös munkát, ami ebben a korban még rengeteget számít. Mondhatom, hogy hatalmasat fejlődtünk. És mindezt úgy, hogy csak azokat a csapatokat versenyeztetjük, amelyeket a szövetség előír. Óvodás és más fiatal csoportunk soha nem volt. Ezt nem is tartom fontosnak, hanem azt, hogy egy általános alapképzést kapjanak a gyerekek. Hadd próbáljanak ki mindenféle sportágat, tanulják meg a természetes alapmozgásokat, később pedig majd lehetnek kézilabdázók. Ugyanakkor persze látom, hogy kényszerhelyzetben is van a szövetség. Részben ugyanis azért kell korán elcsábítani a gyerekeket, mert különben a többi sportág happolja el őket. De a túl korai kezdésnek sokszor tapasztaltam már személyesen a hátulütőit. Aki a legkisebbeknél kiemelkedik, később nem biztos, hogy a legjobbak között lesz. Gyakran előfordul, hogy a sportágat később kezdők utolérik, sőt, jobbak lesznek, ő pedig emiatt csalódottan elfordul a játéktól, mert nem tud alkalmazkodni ehhez a helyzethez” – vélekedett Ottó Katalin.

Nehéz helyzetből

A már említett meccset győzelemmel záró Kántor Anikó SE az U13-as korosztály legjobbjai közé tartozik, noha az olimpiai ezüst- és bronzérmes, vb-második, Európa-bajnok és Eb-harmadik névadó-edző szerint nem tudnak jó körülmények között készülni a bajnokságra.

„Sajnos Dunakeszin vetélytársként tekintenek ránk, noha a város szerintem elbírna két utánpótlás-nevelő egyesületet. Így azonban nem tudunk rendes méretű pályán edzeni, egy kisebb teremben gyakorolva jutottunk el idáig. És büszkén kijelenthetem, hogy az alapoktól, a nulláról építkezve, hiszen nálunk egyetlen játékos sincs, akit más klubtól igazoltunk volna át, mindenki az én kezem alatt kezdte a kézilabdát. Négy éve indultunk, most pedig minden korosztályunkban a legjobbak közé tartozunk” – mondta csapatáról Kántor Anikó.

Mint minden edzőnek, az egykori kiváló szélsőnek is megvan a véleménye a Gyermekbajnokság rendszeréről: „Örülök annak, hogy jobban szervezett a verseny, de azért nem mindennel értek egyet. Például a kötelező csere rendszerével nem. Szerintem mindenkinek az a célja, hogy a keze alatt lévő gyerekekből jó kézilabdázókat neveljen, de ez nem csak a játékidőn múlik. A mostani szabályok szerint akkor is fent kell hagynom a pályán a játékosomat, ha nem megy neki, és végig kell néznem a vergődését. Ezt nem tartom jónak, mert adott gyereknek és a csapatnak is a kárára válhat.”

A KASE a következő mérkőzését 23-21-re elveszítette a Vecsési Sportegyesület ellen. Utóbbi csapat az Érdi Sport KFT 1 gárdáját is legyőzte, így felkapaszkodott a tabella második helyére. Az első pozíciót a Gödöllői SE foglalja el, amely ezen a napon az Érdi VSE KBK elleni magabiztos sikerrel erősítette meg a helyét.

Zajlik a rájátszás

Az Adorján János Régióban már véget ért az alapszakasz az U13-as korosztályban, és elkezdődött a háromfordulós régiódöntő. Az első kör az FTC KN KFT 2 csapatának sikerült a legjobban, miután 46-10-re nyert a Pénzügyőr ellen, majd 39-16-ra legyőzte az FTC 1 – Erfogfert, azaz a másik, fiatalabb ferencvárosi együttest is.

„Az idősebb csapatunk remekelt ezen a napon, a kisebbek azonban kikaptak az Óbudai KSI-től, de sérülések és betegség miatt nem voltunk meg teljes létszámban” – értékelt az edző, Szarka Éva. „A nagyobbakkal egyértelmű célunk az országos döntő és ott az aranyérem, szeretnék négyszeres bajnokként elköszönni tőlük. A bajnokságnak ebben a szakaszában már érződik, hogy egyre erősebb a színvonal, az ÓKSI, a Csepel DSE és a Postás SE is komoly kihívást jelent számunkra, később pedig még keményebb mérkőzésekre számíthatunk majd. Szerencsére erősödnek a bázisok, de fontos lenne, hogy még több legyen belőlük, és hogy az edzők is megfelelő motivációt kapjanak arra, hogy valóban magas szintű munkát végezzenek a gyerekekkel.”

A fiúk is döntőznek

Budapesten a fiúk U14-es korosztályában is elkezdődött a rájátszás. Itt az FTC NYCS KFT két együttese döntetlent játszott egymással, míg a PLER a Budapesti Elektromost és a Fradi 1-es csapatát is legyőzte. Az élen azonban a saját csoportjában alapszakasz győztes Budapesti Honvéd áll, noha az első fordulóban az Angyalföldi Sportiskola elleni siker mellett 18-17-re kikapott az Elektromostól. Folytatás februárban.

Szöveg: Maruzsa István, Fotó: Cseh Péter

A Gyermekbajnokság összes eredménye megtalálható a keziszovetseg.hu weboldalon.

WAX_ragaszkodj-hozza-HUN_500

KK_térelválasztó-FF_520

További érdekességek a WAX Magazin februári számából:

 •  A férfi világbajnokság szakmai szemmel – Kovács Péterrel elemeztünk
 •  A katari válogatott sikere gazdasági szemszögből – Szabados Gábor sportközgazdásszal beszélgettünk
 •  Hosszú út áll a felnőtt férfiválogatott előtt – Lékai Mátét kérdeztük a januári mérkőzésekről
 •  Jól teljesít a B-válogatott – Juhász Istvánt, Debreczeni Dávidot és Lele Ákost is megszólaltattuk
 •  Juan Carlos Pastort a MOL-Pick Szeged eddig szezonjáról és tavaszi céljairól faggattuk
 •  Gasper Marguc a veszprémi életéről mesélt
 •  Kezdődik a férfi EHF-kupa csoportköre, fókuszban a Balatonfüred
 •  Három magyar hölgy dolgozik az EHF bécsi központjában
 •  Hogy befolyásolja a sok sérülés a Győri Audi ETO KC taktikáját?
 •  Benéztünk az MTVA élő közvetítéseinek kulisszái mögé
 •  A kakukktojásunk Gyurta Dániel volt