Brokkoli, a károsító vegyületek sepregetője »

Brokkoli-ff-háttér_200A brokkoli jótékony hatásait nem lehet túlbecsülni. Az a zöldségféle, amely a daganatos betegségek prevenciójában kiemelkedő szerepet játszik. Emellett a szívvédelemben és az immunrendszer erősítésében is élen jár. C- vitamin tartalma igen jelentős, emellett bővelkedik kalciumban, magnéziumban és káliumban is.

A brokkoli erőteljes rákmegelőző tulajdonságát elsősorban két összetevőnek köszönheti: indol-3 carbinolnak és a szulforafannak. Ezek a vegyületek összesöprik a daganat kialakulásában résztvevő károsító anyagokat. Laboratóriumi vizsgálatok során bizonyítást nyert, hogy az indol-3-carbinol csökkenti a kórosan magas ösztrogén szintet, így az emlőrák prevenciójában óriási szerepet játszik (Dashwood et al, 1989). Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően antioxidáns (megvédi a szervezetet a káros szabadgyökökkel szemben) hatású, immunrendszer erősítő tulajdonsággal rendelkezik.

Természetesen, ahogy a búzacsírában, úgy a brokkoli csírában is koncentrált formában vannak jelen mindazok a jótékony komponensek, amelyek a brokkoli gyógyító erejét képezik.

forrás: sportorvos.hu »