“AZ ÉV UTÁNPÓTLÁS EDZŐJE” 2009

KK_térelválasztó-FF_520

CSENKI GYÖRGYNÉ edző

“Azt hiszem, én vagyok az „utolsó mohikán” abból a csapatból, akik 1965-ben Világbajnokságot nyertek és még mindig edzősködöm. 10 éves koromban kezdtem el kézilabdázni a Vörös Meteorban. 16 évesen már az első osztályban játszottam, 18 évesen lettem válogatott. Klubcsapatommal a Spartacus SC-vel 6 alkalommal nyertünk Magyar Bajnokságot és 4 alkalommal Magyar Kupát. 1966-ban Bajnokok Ligája második helyezést értünk el. A Magyar Válogatottal 1962-ben Romániában Világbajnoki V. helyezést szereztünk, 1965-ben Világbajnokok lettünk Dortmundban. Edzőimnek rengeteget köszönhetek, így Kellermayer Sándornak, Nádori Pálnak, Fleck Ottónak és Török Bódognak. Edzői pályafutásomat a Vasas Sc-ben kezdtem, ahol 1974-től 1990-ig voltam. 1990-től 1998-ig a Spartacusban, 1998-tól 2002-ig ismét a Vasas színeiben tevékenykedtem. 2002-től 2005-ig a Székesfehérvári Köfém SC alkalmazásában építettem ki az utánpótlás bázist.

Nagyon sok gyermeknek adtam labdát a kezébe és szerettettem meg velük ezt a gyönyörű sportágat. Egyik legszebb és legnehezebb feladatom az volt, amikor Székesfehérváron kellett kiépítenem egy teljes utánpótlásbázist a semmiből, mindezt 3 év alatt sikerült megvalósítanom, egészen az óvodás kortól az ifjúsági csapatig.

Az életemben meghatározó szerepet töltött be a kézilabdázás, férjem szintén ezt a sportágat űzte, majd később edzősködött, gyermekeim is a pálya mellett nőttek fel és váltak kézilabdázóvá. Jelenleg mindhárom gyermekem edző, Csilla lányom már 8 éve az Angyalföldi Sportiskola edzője, Judit Vecsésen foglalkozik a legkisebb generációval, bébikkel és óvodásokkal szeretteti meg a labdát, Balázs fiam most kezdett el edzősködni az Óbudai Kézilabda Sportiskolában. Unokám Dani pedig szivacskézilabdázik 4 évesen. Nagyon sok tanítványom, ezek között is Tápai Szabina, Vaszari Virág és Tóth Katalin, aki a válogatottságig jutott kitartásával.

1994-től 2005-ig a Magyar Serdülő Válogatott edzője voltam, feladatom az volt hogy az országot járva kiválasszam a korosztály tehetségeit, megtervezzem és megvalósítsam a tehetségek gondozását. A jelenlegi felnőtt válogatott nagy része megfordult a kezem alatt a serdülő válogatottban. Ugyan ezen időszak alatt lettem az MKSZ Utánpótlás Bizottságának elnöke.

2006-ban Vecsésre költöztem és egy év kihagyás után nekiálltam az ottani utánpótlás megszervezésének. Találtam egy nagyon lelkes testnevelő kolléganőt Czudorné Kabai Gabriella személyében, így a Gróf Andrássy Általános iskolában elkezdődhetett a munka. Jelenleg van egy nagyon jól felépített serdülőcsapatunk, akik nagy részben a helyi ifjúsági csapatban is játszanak. A 97-98-99-es korosztállyal illetve a 2000-2001-es szivacs kézisekkel foglalkozik vejem Sirály Ferenc, aki nagy segítségemre van a munkában. Judit lányom pedig az 1-6 éves gyerekeknek tart babakézilabda foglalkozást. A Vecsés SE Kézilabda utánpótlása nagyon sokat köszönhet a helyi Önkormányzatnak és a Sportbizottságnak abban, hogy tudunk működni, dolgozni és nevelni a sportág utánpótlását.”