KK_KéziÖröm_pörgö-520

“AZ ÉV UTÁNPÓTLÁS EDZŐJE” 2009

KK_térelválasztó_500

HIDASI FERENC testnevelő tanár

Hidasi Ferenc

Hidasi Ferenc

„A kézilabdázás meghatározta életemet, mind a munkámban, mind a magánéletben. Feleségem kézilabdázott az első osztályban és testnevelő tanárként valamint edzőként is együtt dolgoztunk. A három sportoló lányom közül az egyik testnevelő tanár lett, és Németországban kézilabdázik. 43 éve kezdődött a Veszprém melletti kis bányászfaluban Úrkúton számomra kezdő testnevelő tanárként a kézilabda. Se pálya, se tornaterem, se hagyomány, de már 1970-ben országos bajnokságot nyertünk a lányokkal az Úttörő Olimpián, Szegeden. A veszprémi Bakony Vegyész NB-I-es csapat edzőjeként kellett rájönnöm, hogy nekem a gyerekek adják értelmét a sportnak.

A veszprémi Báthory Általános Iskolában az Építők utánpótlásának biztosításával léptem a fiú vonalra. A 27 év alatt számtalan gyerek ismerte és szerette meg a kézilabdázást, melyek közül öten eljutottak a magyar válogatottságig (Perger Zsolt, Kalocsay Attila, Bene Tamás, Kubasi Rudolf, Béres László). Ez idő alatt sikerült 9 diákolimpiai győzelmet szerezni ezekkel a fiúkkal. Létrehoztuk a nemzetközi „Báthory Kupát” amely  azt a célt szolgálta, hogy a szomszédos országok magyar gyerekeit hozzuk el az anyaországba kézilabdázni.

Ebben az iskolában tanult és kézilabdázott a két fiatal nemzetközi játékvezető Horváth Péter és Marton Balázs.

Nyugdíjazásom után létrehoztuk az MKB Veszprém Utánpótlás-központját Alsóörsön. Jöttek az iskolába volt tanítványok, a környékről teljesen kezdők, távolabbról, így Erdélyből, Vajdaságból, akik ebbe a közösségbe szerettek volna tartozni. Két év után Veszprém megye legeredményesebb általános iskolája lettünk, az adidas Kézilabda Utánpótlás-bajnokság 2009-es szezonjában 7-ből 6 csapatunk jutott be az országos döntőbe.

A Diákolimpia IV. korcsoportos kézilabda versenyét is sikerült megnyerni. A Diákolimpia atlétika versenyein is két országos bajnokságot nyertek a kézilabdázó fiúk.

Nagyszerű érzés olyan sportolókkal foglalkozni, akiknek a napi háromszori edzés után is azt látni a szemükben, hogy mindent megtennének e csodálatos sportágért.