KK_KéziÖröm_pörgö-520

“AZ ÉV UTÁNPÓTLÁS EDZŐJE” 2007

KK_térelválasztó_500

HORVÁTH ÁRPÁD testnevelő tanár

Horváth Árpád

Horváth Árpád

“1957. november 13-án születtem Szőnyben. Az általános iskolát Tarjánban végeztem. Középiskolai tanulmányaimat a tatabányai Árpád Gimnáziumban folytattam, ahol 1976-ban érettségiztem. A kézilabdázást 13 éves koromban kezdtem a T.B:S.C. serdülő csapatában. Innen egészen a felnőtt csapat kerettagságáig jutottam. 1981-ben végeztem az egri Ho Si Minh Tanárképző Főiskola testnevelés-biológia szakán, és a főiskola kézilabda csapatának is tagja voltam 4 éven át. Tanulmányaimat befejezve Tatabányára kerültem a Kodály Zoltán Általános Iskolába, ahol már nagy hagyományai voltak a kézilabdának. Kezdetben a T.B.S.C. lány csapatánál voltam edző. Ezután mind a T.B.S.C.-nél, mind az iskolában átvettem a fiú csapatokat, akikkel azóta is folyamatosan , immár 25 éve dolgozom. Közben elvégeztem a Testnevelési Egyetemet Budapesten. 1981-től 2007-ig a Tarján S.E. edzője, 40 éves koromig játékos edzője voltam. Több alkalommal nyertünk megyei bajnokságot, 10 alkalommal voltam megyei gólkirály,és sokszor szerepeltünk az NB II-ben, ahol jelenleg is játszik a csapat.

Sikerült egy „Kézisuli” elnevezésű bajnokságot létrehozni, ami a mai napig működik. Ebben 6 iskola ill. egyesület 24 csapata vesz részt szeptembertől áprilisig. Sok NB I-es és válogatott kézilabdázó kezdte pályafutását ebben a bajnokságban. Iskolánk, a Kodály Zoltán Általános Iskola két alkalommal -1999-ben és 2000-ben- az MKSZ által kiírt „Az ország legjobb utánpótlás nevelést folytató iskolája” megtisztelő címet nyerte el. Iskolánkban 3-8 osztályig járnak a gyerekek edzésre. Sajnos minden csoportot egyedül edzek. Rendszeresen indulunk minden korcsoportban a diákolimpiákon: 17 alkalommal jutottunk az országos döntőbe. Kétszer, 2003-ban és 2005-ben meg is nyertük a diákolimpiát. Az adidas Gyermekbajnokságban 13 alkalommal voltunk az országos döntő résztvevői. Itt a legjobb eredményünk két második helyezés volt.

Sok serdülő, ifjúsági és felnőtt válogatott kezdte nálunk a kézilabdázást, többek között Kiss István, Fülöp Péter, Kanyó Balázs, Kanyó Bence, Salamon Péter, Stróbl István, valamint Benis Bence, Kiss Ádám, Selymes Attila, Szalczinger János.

Nagyon büszke vagyok arra, hogy rendkívül kiterjedt nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezünk. Nagyon sok jó kézilabdás barátunk van Ausztriában, Csehországban, Szlovákiában, csak hogy néhányat említsek: Érsekújvár, Dunaszerdahely, Karvina, Roznov, Povazská Bystrica, Presov, Modra, Pozsony, Léva, Galánta. Nyugodtan mondhatom, hogy velük napi kapcsolatban vagyok, rájuk bármikor számíthatok. Évente több alkalommal is meghívást kapunk az általuk szervezett nagyszabású tornákra, és ők is állandó résztvevői azoknak a nemzetközi kupáknak, melyeket mi rendezünk meg immár több éve /Interball, Négy Város Tornája, I.H.T/. Szívesen veszünk részt egymás rendezvényein.

Szeretném megemlíteni, hogy munkám során mindvégig nagyon sok segítőm volt és van jelenleg is: a Carbonex KC, a Kodály Zoltán Általános Iskola, különösen Csabai Józsefné, az iskola igazgatónője, valamint a gyerekek szülei, akik közt igazán sok önzetlen és segítőkész barátra találtam, és akikre bármikor és bármiben számíthattam. Segítségük nélkül mindez nem ment volna, és ezúton is szeretnék mindnyájuknak köszönetet mondani.

Remélem, pályafutásom ideje alatt még sok tehetséges sportolót sikerül kinevelnem.”