KK_KéziÖröm_pörgö-520

“AZ ÉV UTÁNPÓTLÁS EDZŐJE” 2008

KK_térelválasztó_500

HORVÁTH JÁNOS testnevelő tanár

Horváth János

Horváth János

“35 éve tevékenykedem a kézilabdázás területén. Főiskolás koromban kapusként a nemzeti bajnokságban szereplő Pécsi Tanárképző színeiben kerültem közelebbi kapcsolatba a sportággal. Harmadéves koromban a Pécsi Sportiskolánál kezdtem az edzői pályafutásomat. Tanulmányaim befejeztével hazatértem szülőfalumba, a Vas megyei Ikervárra. 1973-ban itt szerveztem először csapatot. Ezután a Batthyány Lajos fiú nevelőotthonban dolgoztam és edzősködtem. Az 1700 lelket számláló község sportcsarnokának megálmodói és megvalósításában aktívan részt vevői közé tartozom. 1991 óta a sportcsarnok szakmai vezetője, a helyi általános iskola testnevelője és az Ikervár DSE kézilabdásainak edzője vagyok. Az általános iskolás csapatok mellett az Ikervár Női KK, 2006-tól az NB II-es Sárvári Kinizsi felnőtt- és serdülő csapatát viszem. Emellett Sárváron még a szivacskézilabda iránt érdeklődő gyerekekkel foglalkozom.

Az ikervári általános iskolás korú lányokkal 1991 óta több alkalommal sikerült eljutnunk a diákolimpia területi döntőjéig. A legnagyobb sikert 2007-ben értük el az 1994-es korcsoportban, ahol az országos döntőben 3. helyezést értünk el. Ugyanezzel a csapattal ebben az évben a győri Balázs Kupán második helyen végeztünk, a gyermekbajnokságban az ország legjobb 16 együttese közé jutottunk. A Kis Iskolák Diákolimpiájának Országos Döntőjén szintén ebben az évben bajnoki címet szereztünk. Virág Noémi személyében van egy korosztályos válogatott játékosom is. A csapat tagjai egytől-egyig a szivacskézilabdán nevelkedtek, melyet nagyon fontosnak tartok. Egy szombathelyi vállalkozóval 2001 óta terjesztem és népszerűsítem Magyarországon ezt az előkészítő játékot. Magát a szivacslabdát nemcsak a kézilabda sportág előkészítésénél lehet alkalmazni, hanem nagyszerű sport- és játékeszköz az óvodában és az alsó tagozatban is. Jelenlegi csapatomnak nagyobbik lányom tanította alsó tagozatban a testnevelést, így ők az edzések mellett testnevelés órákon is használták ezt a szert, mellyel az alapvető elemeket a tanórákon alkalmazott játékok során már kitűnően elsajátították.

Sikereimet leginkább azoknak az ikervári lányoknak köszönhetem, akik az évek során velem dolgoztak, és nem utolsósorban a szüleimnek és családomnak, akik mindenben támogattak. Nálunk a legtöbb közös családi program a kézilabda köré szerveződik. Feleségem a legelső ikervári csapatom játékosa volt, ezért is tolerálja sok otthontól távol töltött időt. A szivacslabda népszerűsítésében ő is aktívan részt vesz. Az általa vezetett óvodában lelkesen alkalmazzák a szivacslabdát, több bemutatót tartottak már ezzel kapcsolatban. Két lányom is nagy rajongója a kézilabdának. Mindketten játékosaim voltak és edzői tanfolyamot végeznek. Kisebbik lányom jelenleg is játszik a sárvári csapatomban, nagyobbik lányom Ikerváron és a szivacskézi népszerűsítésében segédkezik.

Örülök, hogy nekik köszönhetően megkaphattam ezt a kitüntetést, és öregbíthettem lakóhelyem hírnevét. Legfőbb elvem, amit a munkám során mindig fontosnak tartottam, itt is érvényesült: az elvégzett munka előbb vagy utóbb meghozza gyümölcsét.”