KK_KéziÖröm_pörgö-520

“AZ ÉV UTÁNPÓTLÁS EDZŐJE” 2008

KK_térelválasztó_500

ONOZÓ ISTVÁN testnevelő tanár

„32 éve tanítok a Kisteleki Általános Iskolában. A Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán szereztem testnevelési diplomát és edzői oklevelet. A főiskola elvégzése óta a Kisteleki  Általános Iskolában tanítok, a munkám mellett három éves kiegészítő szakon egyetemi diplomát szereztem Budapesten a Testnevelési Egyetemen.

A Kisteleki Általános Iskolában szerettem meg a kézilabda sportágat. Az iskolaudvar nem sokat változott gyermekkorom óta, az ott tárolt nagy szénrakás szűkítette a mozgás lehetőségét és nem volt alkalmas a kézilabda oktatására. A bitumenes kézilabda pálya elkészítése nagymértékben megváltoztatta az én munkámat is. A kézilabda oktatása új színt hozott az iskola életébe, ekkor tudtam igazán megszerettetni a tanítványokkal ezt a szép sportágat.

Népszerű sportág lett mind a fiúk mind a lányok körében. Közben a kézilabda teremsporttá vált, sajnos én csak bitumenes pályán tudtam a gyerekeket felkészíteni a versenyekre, de így is sikerült országos döntőkbe kerülni, nekünk már az is élmény volt, hogy gyönyörű sportcsarnokokban játszhattunk. Amikor megye első osztályban elindítottam csapatomat, akkor a szomszéd falu sportcsarnokába jártunk edzeni. Egyszer az álom megvalósult, 2002-ben Kisteleken megépült Közép-Európa legnagyobb ragasztott fa szerkezetű sportcsarnoka, ez az eredményeken is meglátszott, hiszen szebbnél szebb eredményeket értek el a kisteleki lányok. Diákolimpiákon, nemzetközi versenyeken (Cell-cup), Németország GTÜ-CUP több első hellyel tértünk haza tanítványaimmal. Rendszeres résztvevői vagyunk az országos gyermekbajnokságnak, már több mint 15 csapatom került az ország legjobb nyolc csapata közé. Többször rendeztünk országos döntőt, elődöntőt, a résztvevő csapatok nagy megelégedésére.

Nemzetközi kapcsolatokat is ápolunk, hiszen minden évben Kisteleken edzőtáboroznak a németországi Baden Würtenberg fiú és lány tartományi válogatott csapatai.

Kisteleken nevelési eszköz lett a kézilabda, ennek köszönhetően az utánpótlást országos szintre emeltük. Egy NBII-es csapatom is van, akikkel a Dél-keleti NBII-es bajnokság résztvevői vagyunk immáron 6 éve. Az utánpótlásomnak a fejlődést az NBII-es ifjúsági majd felnőtt csapatomban tudom biztosítani, az ország egyik legfiatalabb NBII-es csapata az enyém. Több mint tíz korosztályos válogatott játékos került ki csapataimból.

Szeretnék még sok korosztályos válogatott sportolót nevelni és sok kisteleki kézilabdás szobájának falát érmekkel bearanyozni.”