A férfi junior válogatott nem jutott ki a nyári, brazíliai világbajnokságra, miután angliai selejtezőtornáján hiába győzte le Nagy-Britanniát és Izraelt, egygólos vereséget szenvedett Hollandiától. A miértekről kérdeztük a csapat szövetségi kapitányát, Csoknyai Istvánt.

Februar-Csoknyai-juniorjai_520

Hogyan készültek a tornára?

A játékosaink nagyrészt az NB I-ben edződnek, ami nagy előrelépés a nyári Eb óta. Szilveszter előtt három-négy edzésünk volt és két edzőmeccsünk Szlovénia ellen. A probléma a rengeteg hiányzó volt: Bánhidi Bence a felnőtt válogatott edzőmérkőzésén, Faluvégi Rudolf pedig az utolsó bajnokiján sérült meg, Hornyák Péter, aki a Bundesliga 2-ben játszik, még nem tudott hazajönni, Borbély Ádám eltörte a lábát a klubjában és Stranigg János is megsérült, úgyhogy foghíjas kerettel játszottunk a szlovénok ellen. Szilveszter után volt még két napunk, majd az utolsó héten edzettünk hétszer és játszottunk egy edzőmérkőzést a Balatonfüred otthon lévő játékosai ellen.

Mi volt a terv a tornára?

Tudtuk előre, hogy nem kell három mérkőzésen százszázalékos teljesítményt nyújtani, mert bár nem sokat tudtunk a britekről, de ott azért nincsen olyan kézilabda kultúra, Izraelt pedig tavaly az Eb-n megvertük tizenhárom góllal. Egyetlen félsz volt bennünk, és ez sajnos be is igazolódott. A hollandokról semmit nem tudtunk, egy Szerbia elleni meccsüket láttuk tavalyról, ahol döntetlent játszottak. Ez az eredmény is óva intett bennünket, és én is próbáltam szítani a fiúkban a tüzet. Ez volt az első mérkőzés az utazás után, mindig benne van az ilyen meccsekben, hogy baj lehet, és sajnos baj is lett.

Mit érdemes tudni a hollandokról?

Egyénileg nincsenek kiemelkedő klasszis játékosaik, játékosállományban jobbak vagyunk náluk. Csapatként viszont sokkal egységesebbek voltak, náluk nincs bajnokság, ez az együttes egy akadémia rendszerben egész évben együtt van. Egységesebben játszottak, gördülékenyebben, gyorsabban folytak a támadásaik. Egyénileg képzett játékosaink vannak, de csapatként nem tudtunk egységesek lenni. Mindössze hat gólt lőttünk az első félidőben, ami mutatja, hogy mennyire nem ment a támadójáték. Nem szoktam a játékvezetőkkel foglalkozni, de nagyon rosszul, rossz felfogásban vezette a mérkőzést a moldovai páros, nem értem, hogy miért nem a másik, spanyol páros fújt. Húsz perc kiállítás volt nálunk, tizenkettő a hollandoknál, emellett tizenkilenc technikai hibát fújtak ellenünk, szinte mindenbe belekötöttek. Nem tudom, hogy azért játszottunk rosszul, mert ilyen volt a játékvezetés, vagy azért volt ilyen, mert annyira rosszul játszottunk.

Mennyire hiányzott egy igazi vezéregyéniség a csapatból?

Azt mondom, hogy tizenkilenc gólt kapni egy sorsdöntő mérkőzésen, az azt jelzi, hogy a védekezés és a kapusteljesítmény rendben volt. Ami a támadást illeti, a két irányító, akikkel az Eb-n voltunk nyáron, sérült volt, így két fiatal irányító mellett döntöttünk, akik korábban már bizonyítottak, de sajnos ezen a mérkőzésen nem tudtak igazán jól játszani. Ezzel együtt hangsúlyozom, hogy nem ők voltak a hunyók, csapatként buktunk meg.

Elég sok játékosnak ez volt az utolsó lehetősége juniorként világversenyt játszani, mire számíthatunk a jövőben?

Négy ifjúsági korú játékos volt nálunk, de a ’94-95-ös korosztálynak ez lett volna az utolsó lehetősége kijutni egy világversenyre, és számomra nagyon kellemetlen érzés, hogy nem éreztem igazán a csapaton, hogy „na most mindent beleadunk”. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem küzdöttek, de amikor egy meccsen dől el a sorsunk, akkor vannak szituációk, amikből mindenáron nekünk kell jól kijönni, és ebben sajnos alulmaradtunk, a hollandok motiváltabbnak tűntek. Nagyon rossz érzés volt látni a végén a sok csalódott arcot, élén a szakvezetéssel, mindannyian szerettünk volna kijutni erre a világbajnokságra, és egy álommal lettünk szegényebbek.

Szöveg: Rév Dániel, Fotó: Berta Sándor

WAX_ragaszkodj-hozza-HUN_500

KK_térelválasztó-FF_520

További érdekességek a WAX Magazin februári számából:

 •  A férfi világbajnokság szakmai szemmel – Kovács Péterrel elemeztünk
 •  A katari válogatott sikere gazdasági szemszögből – Szabados Gábor sportközgazdásszal beszélgettünk
 •  Hosszú út áll a felnőtt férfiválogatott előtt – Lékai Mátét kérdeztük a januári mérkőzésekről
 •  Jól teljesít a B-válogatott – Juhász Istvánt, Debreczeni Dávidot és Lele Ákost is megszólaltattuk
 •  Juan Carlos Pastort a MOL-Pick Szeged eddig szezonjáról és tavaszi céljairól faggattuk
 •  Gasper Marguc a veszprémi életéről mesélt
 •  Kezdődik a férfi EHF-kupa csoportköre, fókuszban a Balatonfüred
 •  Három magyar hölgy dolgozik az EHF bécsi központjában
 •  Hogy befolyásolja a sok sérülés a Győri Audi ETO KC taktikáját?
 •  Benéztünk az MTVA élő közvetítéseinek kulisszái mögé
 •  A kakukktojásunk Gyurta Dániel volt