Generali-Alapitvany_500

KK_térelválasztó-FF_520

Firnicz József testnevelő tanár fejében született meg a gondolat, hogy a TEJ és a SPORT kapcsolata igen hasznos lehet mindkét fél számára. A testnevelő tanár múlt és a kézilabda sportágban való jártasság, az abban kialakult kapcsolatrendszer bátorította fel arra, hogy megkeresse a vezető tejipari cégeket és felajánlja nekik az együttműködést egy közös cél érdekében.

„Rövid, de igen intenzív munka eredményeképpen az 1997/1998. iskolai tanévben sikerült útjára indítani a TEJ-KUPA elnevezésű országos diák kézilabda bajnokságot az általános iskolák leány és fiú tanulói számára. A sportrendezvénynek kettős célja volt: egyrészt a sportág utánpótlás nevelésének és kiválasztásának a segítése, másrészt az egészséges táplálkozás elengedhetetlen alkotó elemének a tejnek, a tejtermékeknek a népszerűsítése.”

KK_térelválasztó-FF_520

Útjára indult a Gyermekbajnokság…

MKSZ_logo-old-155Nagyon örülök a kezdeményezésnek, hiszen az általános iskolákban folyó munka segítése igen fontos feladat. Ez lehet a jövő sikereinek a záloga. Külön örömömre szolgál, hogy a kézilabda és a tejipari cégek között mindkét fél számára hasznos és jövedelmező kapcsolat van kialakulóban, amely jól felépítve hosszú és sikeres együttműködést eredményezhet.” – ezekkel a szavakkal méltatta Kovács Péter szakmai igazgató a “kívülről” jött kezdeményezést, amelyben meghatározó szerepet játszott az orosházi Zalkatej Részvénytársaság két vezetője Szabovik Tibor igazgató és Rácz József kereskedelmi vezető.

Nagy örömömre szolgál, hogy a tej fogyasztását és az egészséges életmódot a legifjabb korosztály körében sportversennyel egybekötve népszerűsítik” – mondta Dr. Torgyán József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, amikor első alkalommal felvállalta a verseny fővédnöki teendőit.

az I. Tej Kupa

AMC_logo-155Az első Tej Kupát az 1997/1998-as iskolai tanévben hirdette meg az akkor még Veszprémben dolgozó testnevelő tanár Firnicz József. A versenykiírást közel 3000 általános iskola kapta meg. A nevezések száma a vártnál is kedvezőbb volt, hiszen három korosztályban 266 csapat jelentkezett az ország minden tájáról. A sporteseményt anyagi és tárgyi eszközökkel támogatta az Agrármarketing Centrum, a Hajdútej Rt, a Zalkatej Rt, az Északtej Rt, a Szabolcstej Rt, a Szegedtej Rt, a Baranyatej Rt, a Jásztej Rt, Veszprémtej Rt, a Naszálytej Kft, a Budapesti Elektromos Művek és a Cornexi Rt.

Már az első évben komoly eredményeket tudott felmutatni a Tej Kupa országos gyermek kézilabda bajnokság. A sorozat nemcsak a fiatalok körében lett népszerű, de a testnevelők és az edzők szakmai elképzeléseivel is összhangba került.” – ÁTLÖVŐ 1999. június

KK_térelválasztó-FF_520

Az első dobogósok

KK_térelválasztó-FF_520

11-12 éves leányok

1. Győr Gárdonyi Géza Általános Iskola
testnevelő: Gellér Ferenc
2. Kiskunhalas Szűts József Általános Iskola
testnevelő: Orbánné Horváth Ágnes
3. Kocsola Általános Iskola
testnevelő: Schmidtné Pintér Valéria

  • gólkirálynő: Temes Bernadett (Győr Gárdonyi)
  • legjobb játékos: Tápai Szabina (Kiskunhalas Szűts)

13-14 éves leányok

1. Győr Balázs Béla Általános Iskola
testnevelő: Konkoly Csaba
2. Debrecen Hunyadi János Általános Iskola
testnevelő: Boros Ferenc
3. Gyula 5. számú Általános Iskola
testnevelő: Majorné Horváth Izabella

  • gólkirálynő: Mörtel Renáta (Győr Balázs)
  • legjobb játékos: Szűcs Gabriella (Debrecen Hunyadi)

11-12 éves fiúk

1. Nádudvar Kövy Sándor Általános Iskola
edző: Hornyák Lajos
2. Budapest Kerék Utcai Általános Iskola
testnevelő: Pacor Vilmos
3. Tatabánya Kodály Zoltán Általános Iskola
testnevelő: Horváth Árpád

  • gólkirály: Perényi Zoltán (Budapest Kerék)
  • legjobb játékos: Vida Gergő (Nádudvar Kövy)

13-14 éves fiúk

1. Békés Karacs Teréz Általános Iskola
testnevelő: Gécs Mihály
2. Nádudvar Kövy Sándor Általános Iskola
edző: Hornyák Lajos
3. Veszprém Dózsa György Általános Iskola
testnevelő: Nagy Róbertné

  • gólkirály: Nagy Tamás (Nádudvar Kövy)
  • legjobb játékos: Szathmáry László (Békés Karacs)

Tej-Kupa-tamogatok_300